Products Page

Motiverende gespreksvoering met jongeren en jongvolwassenen – Sylvie Naar-King en Mariann Suarez

Motiverende gespreksvoering met jongeren en jongvolwassenen – Sylvie Naar-King en Mariann Suarez

Jeugdzorg wordt nogal eens gekoppeld aan ‘moeilijke doelgroep’ en motivatieproblemen.

Tegelijkertijd blijken tieners en jongvolwassenen opmerkelijk veel energie, intensiteit en doorzettingsvermogen aan de dag te kunnen leggen wanneer ze echt gemotiveerd zijn om een doel te bereiken. Gemotiveerde of écht gemotiveerde jongeren is echter geen vanzelfsprekende combinatie – meer een uitdaging. Motiverende gespreksvoering heeft potentie om aan die uitdaging bij te dragen. De methodiek blijkt bij uitstek geschikt om aan motivatie te bouwen – juist ook bij tieners en jongvolwassenen.

In Deel I van dit boek wordt motiverende gespreksvoering (MVG) in acht korte hoofdstukken helder uiteengezet. MGV blijkt goed aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase van tieners en jongvolwassen met haar nadruk op samenwerking en respect voor de autonomie van cliënten. Strategieën en vaardigheden worden met duidelijke cases toegelicht. Hoofdstukken worden afgesloten met beknopte overzichten in de vorm van doen en niet doen. Mogelijk is het de meest heldere introductie in de methodiek die momenteel in Nederland beschikbaar is.

Deel II beschrijft de inzet van MGV met jongeren en jongvolwassenen op twaalf verschillende behandelvelden zoals – nieuw voor Nederland – de inzet van MGV in een schoolsetting en groepswerk. Dit deel is boeiend en verrijkend voor wie werkzaam is op deze deelterreinen, maar zeker ook voor generalisten, die te maken krijgen met zeer verschillende vormen van probleemgedrag. In het derde deel wordt ingegaan op MGV leren beheersen en inzetten.

Uit de recensies

Naar-King en Suarez herinneren ons eraan dat de weerstand bij jongeren alleen maar toeneemt wanneer wij sterker gaan voorschrijven en proberen te overtuigen. Wie meer vruchtbare gesprekken wenst en meer gedragsverandering wil zien, doet er goed aan dit boek te bestuderen. Dit boek biedt kansrijke strategieën en belangrijke handvatten die zich in de praktijk van het werk met jongeren en jongvolwassenen hebben bewezen.

SKU: 9789075569643
Auteur: Sylvie Naar-King en Mariann Suarez

Prijs: € 30,90

Loading Updating cart...

Reactie plaatsen